Irland - Dag Fem

Tidigt klockan halv åtta på morgonen gick jag upp för att fixa mig innan det var dags att ta bussen till Dublinsflygplats. Vi hade tidigare på internetcaféet hyrt en bil där. Jag var lite orolig över hur det skulle gå i vänstertrafiken. David skulle köra och jag var supernervös. När vi hade kommit fram till flygplatsen och bokat en bil så kom någon slags van och hämtade upp oss för att ta oss till parkeringen där bilarna stod. När vi var på väg dit så hade det hänt en olycka på vägen, vilket inte riktigt gjorde min oro mildare.

Vi kom i alla fall fram till slut och kunde hämta bilen. Sedan bar det av till Birr! Det var fortfarande tidigt men jag var ändå så glad att det inte gjorde speciellt mycket. Vi följde min mobiltelefons GPS och kom fram efter en del krånglande i alla rondeller. Det gick ju riktigt bra att köra ändå!

Vi möttes av en stor pampig grind och gick sedan in för att betala biljetten och kliva in i museet. Museet handlade huvudsakligen om The Leviathan of Parsontown, det stora teleskopet som finns i slottsparken, och astronomi.

Sedan gick vi ut till parken och fick se Birr Castle. Häpnande vackert och stort. Man fick dock inte gå för nära sa hon i receptionen för att det bodde folk där. Vi blev avundsjuka och vandrade vidare ned till teleskopet. Jag hade bara sett både slottet och teleskopet på bild innan men jag förstod inte då hur stort och fint det verkligen var. Det var det häftigaste som jag har sett på länge.

The Leviathan eller "Rosse six foot telescope" var det största teleskopet i världen mellan 1845 och 1917. Teleskopet var i första hand byggt för att observera nebulosorna i Messier- och Herchelkatalogen. Enligt några STAR-medlemmar var det även här man upptäckte galaxstruktur och kunde särskilja galaxer från nebulosor.

Vi gick sedan en promenad genom parken. Man kunde välja mellan en längre och en kortare. Vi valde den kortare förbi ett vattenfall för att vi var hungriga och ville åka och äta. Det åkte vi till Tullamore för att göra. Efter lite letande gick vi runt lite i Tullamore och hittade åtminstone ett falafelställe. När jag gick in för att fråga om veganmat så möttes jag av en trevlig indisk kille som började prata om ditt och datt.

Vi beställde mat och gick och satte oss vid bordet efter att David kommit in. Maten var jättegod. Vi åt några slags friterade grönsaksbiffar med pommes frites och en chilisås som smakade mynta. Mynta verkar vara ganska populärt i Irland för övrigt. Han som jobbade där var övertygad om att vi skulle ses igen en dag. Det hoppas jag också. Vi gick sedan till en affär där även hon sa något i stil med "See you soon!" . När vi sedan kom tillbaka till Dublin åkte vi till platsen där vi hämtade bilen, blev skjutsade tillbaka till flygplatsen och hoppade på bussen tillbaka mot det mer centrala Dublin. Nu kändes det som att man kände staden och landet lite mer.

Vi satte oss på hotellrummet och tog det lugnt en stund innan vi gick till Temple bar och Oliver St: John Gogarty igen. Där var det trevligt som alltid. Jag bjöd dit han jag träffade från Australien men han skulle åka iväg dagen efter så det gick inte. Vi hade det trevligt ändå. Pratade med massa folk, dansade lite, kramades, fick en puss av en främling och mådde allmänt bra. Efter en lång men lycklig dag var det dags att vandra hem och sova inför morgondagens äventyr.

RSS 2.0