Rädda Observatoriemuseet!

1753 var byggandet av  ett observatorium på en kulle mitt i Stockholm klart. Det kom att drivas som ett museum av Kungliga Vetenskapsakademien1. Där kan du idag hitta många olika föremål och instrument som har med astronomi och vetenskap att göra.  I slutet av 1800-talet byggdes även en vridbar kupol där man än idag kan göra astronomiska observationer. Museet har även besökts av allt från kända namn till skolklasser. Det är en vacker byggnad som bevarats sedan svunna tider och som fortfarande står stolt längst upp på Observatoriekullen. På varsin sida om musset har vi Café Himlavalvet och till höger Magnethuset där vi Stockholms Amatörastronomer håller hus. SMHI (Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut) har även gjort meterologiska mätningar här i 250 år och har sedan dess väldens äldsta obrutna mätserie2.

 
KVA tog sedan ett beslut att lägga ner observatoriemuseet och många blev mycket sorgsna, eldsjälar förlorade sina jobb och ett av Sveriges vetenskapliga stoltheter hotades att försvinna. Instrument som har använts här skulle packas ihop och förvaras i ett arkiv, på sätt och vis begravas och glömmas bort. En namninsamling startades och fler än tusen namn samlades ihop och överlämnades till KVA dagen innan de skulle hålla plenum. Beslutet efter många påtryckningar av folk som ville annorlunda flyttades fram och kampen fortsätter än idag. Museet stänger sin verksamhet tillfälligt tills ett nytt beslut tas.

 
Namninsamlingen finns på:
http://www.thearticlebay.com/Article/54-Rädda-Observatoriemuseet
 
Även på Engelska:
http://www.thearticlebay.com/Article/58-Save-the-Observatory-Museum

 
Skriv på du med för att rädda en stor del av Sveriges vetenskapshistoria!

 
En bild på museet

 
Jag tycker personligen att det känns väldigt tråkigt att ett observatorium som har använts i så många år bara ska stängas ned på grund av dålig ekonomi. Intresset för museet har varit stort och jag tror att kodordet är reklam. Få vet om att museet finns och reklam på diverse sidor och platser skulle få folk att hitta hit. Jag tror även att museet kan komma att bli en större turistattraktion än var den hittills har varit. Dessutom tycker jag att vi måste tänka på värdet det har i utbildningssyfte och bara rent historiskt. Jag tycker att det är sorgligt, här har folk framgångsrikt och vetenskapligt arbetat, kanske med hopp och tanke åt den nya generationen. Jag tror att det finns bättre sätt att spara in pengar på än att lägga ner det fina arv vi nu har fått av våra vetenskapliga förfäder.

 

Källor:
1
http://www.svensktkulturarv.se/?id=523

2 http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/1.2847

RSS 2.0